Venner i sommersol

Fem damer i godt voksen alder, tre pensjonister og to yrkesaktive, fra 56 til 79 år, på hyttetur i vakre Hardanger. Det er pinse, det er sol, det er blomster og vill og vakker natur – det er så klisjeene står i kø selv om man ikke har tenkt å formidle det man ser og opplever.

De tre eldste har vært gjennom tøffe tider med alvorlig sykdom i året som gikk, de yngste er fortsatt yrkesaktive med full fart i stressende jobber. De eldste har dessuten hørt seg offentlig beskrevet og omtalt som «de marginale» i samfunnet.

Som en av dem på tampen til å betegnes som «marginal», vil jeg gjerne, til opplysning for alle og oppmuntring for dem som nærmer seg pensjonistenes rekker, prøve å beskrive stemningen når en gjeng glade «gammelungdommer» møtes. For selv om vi ikke ser ut som vi pleide å gjøre i de gode (kanskje) og gamle dager, så er det ikke noe i veien med det som er inni. Snarere har det modnet slik at det viktige teller mer enn det som er uviktig, og dermed gjør det lettere å glede seg over alt man har.

Fredag kveld: Mobilsamtaler og SMS for å få koordinert ankomsten, via biler fra Øst- og Vestland. Stor gjensynsglede supplert med bursdagsfeiring med musserende vin og havets delikatesser. Deretter gikk det slag i slag. Med turer, god mat, godt drikke, intellektuelle og ikke så intellektuelle diskusjoner, alvorlige samtaler med glimt fra hverandres liv og historie, sang og spill, humor, smil, latter og fnis, sminkeråd og sene netter. Kort sagt, samvær hvor man kan være seg selv, uten å forstille seg. Hodepine og stramme muskler forsvinner, det er godt bare å være. Og så, etter tre dager, retur hjem, renset på sjel og sinn.

Og hva er budskapet eller konklusjonen i denne lille epistel? For det første: Det er en skam at noen i det hele tatt omtales og beskrives som marginale. Uansett alder eller situasjon. Dessuten: Det er deilig å stadig få det bekreftet – alderen avgjør ikke hva vi er eller hvordan vi er. I vår lille gruppe var det ingen mental aldersforskjell, og det er godt å oppleve.

Og det viktigste. Ta vare på vennene. Og skaff deg gjerne nye, det er aldri for sent. Gode venner kan gi både støtte, korrigering, utfordringer, inspirasjon og i beste fall – sjelefred. Uansett alder.

I redaksjonen ønsker vi alle våre lesere en god sommer. Med familie – og venner.

GudrunSangnes